sobota, 25 maja 2019

Szybka szarlotka sypana


Nie wiem gdzie 
znalazłam ten przepis ale podoba mi się. Muszę przetestować 😉

Szarlotka sypana, składniki:

160 g mąki pszennej,
160 g cukru,
160 g kaszy manny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
200 masła ( zmrożonego)
1,5 kg kwaśnych jabłek ( najlepiej szara reneta )
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu 

Wszystkie suche składniki oprócz cynamonu dokładnie ze sobą wymieszaj. 

Jabłka obierz usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki. 

Do startych jabłek dodaj sok z cytryny i cynamon.

Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszane suche składniki podziel na trzy części. Pierwszą z nich wysyp na dno formy.

Następnie ułóż połowę startych jabłek.

Przykryj je drugą częścią sypkich składników i ułóż drugą cześć jabłek.

Jabłka posyp ostatnią trzecią częścią suchych składników. Na wierz zetrzyj 200 g zmrożonego masła.

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 min. 

Szarlotka sypana wychodzi bardzo smaczna i soczysta. 

Smacznego!

przepis z kuron.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz