Szybka szarlotka sypana
Nie wiem gdzie
znalazłam ten przepis ale podoba mi się. Muszę przetestować 😉

Szarlotka sypana, składniki:
160 g mąki pszennej,
160 g cukru,
160 g kaszy manny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
200 masła ( zmrożonego)
1,5 kg kwaśnych jabłek ( najlepiej szara reneta )
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie suche składniki oprócz cynamonu dokładnie ze sobą wymieszaj.
Jabłka obierz usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Do startych jabłek dodaj sok z cytryny i cynamon.
Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszane suche składniki podziel na trzy części. Pierwszą z nich wysyp na dno formy.
Następnie ułóż połowę startych jabłek.
Przykryj je drugą częścią sypkich składników i ułóż drugą cześć jabłek.
Jabłka posyp ostatnią trzecią częścią suchych składników. Na wierz zetrzyj 200 g zmrożonego masła.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 min.
Szarlotka sypana wychodzi bardzo smaczna i soczysta.
Smacznego!
przepis z kuron.com.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz