poniedziałek, 20 maja 2019

Łosoś gotowany na parze

Łosoś gotowany na parze to świetny sposób na podanie domownikom świeżej, zdrowo przyrządzonej ryby. Tak przyrządzony łosoś zachowa piękny, różowy kolor, a także nie straci naturalnych witamin i składników mineralnych. Samo zdrowie!


Łosoś wciąż należy do najchętniej kupowanych i spożywanych ryb w naszym kraju. I nie ma w tym nic dziwnego - pięknie prezentuje się na stole, a do tego jest niekończącym się źródłem zdrowia, w tym niezwykle nam potrzebnych kwasów omega-3 czy witaminy D. Łosoś to także cenione źródło selenu, fosforu czy magnezu.
Kwasy omega-3 to prawdziwa zdrowotna bomba dla organizmu człowieka - regulują ciśnienie krwi, zapobiegają zakrzepom i obniżają poziom złego cholesterolu. Jedząc łososia, zapewniamy sobie większą ochronę przed chorobami wieńcowymi czy nowotworami. Ryba ta jest także zbawienna dla cukrzyków.
Łosoś gotowany na parze z płatkami czosnku
Łosoś z natury jest rybą tłustą, przygotowywanie go więc z dodatkiem tłuszczu nie wpływa dobrze na jego cechy zdrowotne. Dlatego też łosoś gotowany na parze będzie najlepszym rozwiązaniem - nie potrzebujemy do tego tłuszczu, a sama ryba pięknie zachowa cudowny smak i kolor, nie tracąc przy tym żadnych zawartych w niej witamin i minerałów.

PRZEPIS: ŁOSOŚ GOTOWANY NA PARZE Z PŁATKAMI CZOSNKU

Składniki:
  • 4 kawałki łososia
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • sól
  • słodka papryka
  • majeranek
  • cząber
  • sok i skórka z cytryny

Sposób przygotowania:
Płat łososia kroimy na podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobaczką do ryb usuwamy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kawałki łososia przyprawiamy solą, słodką papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Sokiem ze startą skórką polewamy rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku na kilka godzin.
Na sitku garnka do gotowania na parze umieszczamy kawałki łososia. Wykładamy na nie marynatę z warzywami. Gotujemy na parze 10-15 minut. Serwujemy z zielonymi warzywami i ziemniakami.

Przepis pochodzi ze strony pielnowdomu.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz