Łosoś gotowany na parze to świetny sposób na podanie domownikom świeżej, zdrowo przyrządzonej ryby. Tak przyrządzony łosoś zachowa piękny, różowy kolor, a także nie straci naturalnych witamin i składników mineralnych. Samo zdrowie!
Łosoś wciąż należy do najchętniej kupowanych i spożywanych ryb w naszym kraju. I nie ma w tym nic dziwnego - pięknie prezentuje się na stole, a do tego jest niekończącym się źródłem zdrowia, w tym niezwykle nam potrzebnych kwasów omega-3 czy witaminy D. Łosoś to także cenione źródło selenu, fosforu czy magnezu.
Kwasy omega-3 to prawdziwa zdrowotna bomba dla organizmu człowieka - regulują ciśnienie krwi, zapobiegają zakrzepom i obniżają poziom złego cholesterolu. Jedząc łososia, zapewniamy sobie większą ochronę przed chorobami wieńcowymi czy nowotworami. Ryba ta jest także zbawienna dla cukrzyków.
Łosoś z natury jest rybą tłustą, przygotowywanie go więc z dodatkiem tłuszczu nie wpływa dobrze na jego cechy zdrowotne. Dlatego też łosoś gotowany na parze będzie najlepszym rozwiązaniem - nie potrzebujemy do tego tłuszczu, a sama ryba pięknie zachowa cudowny smak i kolor, nie tracąc przy tym żadnych zawartych w niej witamin i minerałów.
PRZEPIS: ŁOSOŚ GOTOWANY NA PARZE Z PŁATKAMI CZOSNKU
Składniki:
- 4 kawałki łososia
- 4 ząbki czosnku
- 2 łodyżki selera naciowego
- sól
- słodka papryka
- majeranek
- cząber
- sok i skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Płat łososia kroimy na podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobaczką do ryb usuwamy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kawałki łososia przyprawiamy solą, słodką papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Sokiem ze startą skórką polewamy rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku na kilka godzin.
Na sitku garnka do gotowania na parze umieszczamy kawałki łososia. Wykładamy na nie marynatę z warzywami. Gotujemy na parze 10-15 minut. Serwujemy z zielonymi warzywami i ziemniakami.
Przepis pochodzi ze strony pielnowdomu.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz