Sernik królewski
składniki
Ciasto (spód i góra):
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 125g masła
- 4 jajka (oddzielnie białko i żółtko)

Sposób przyrządzania:
poziom skomplikowania:
Ciasto (spód i góra):
Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj na jednolitą gładką kulkę. Następnie podziel ją na dwie części. Jedną część włóż do zamrażarki by się zamroziła, a drugą wykładamy dno formy o wymiarach ok 25 cm x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 min.
Masa serowa:
Masło utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj po jednym żółtku cały czas mieszając masę mikserem. Następnie gdy masa będzie ubita powoli łyżka po łyżce dodawaj twaróg. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodaj sypki budyń. W oddzielnym naczyniu ubij pianę z białek i dodaj ją delikatnie mieszając do masy twarogowej.
Masę wylej na upieczony spód. Na wierzch masy zetrzyj na grubych oczkach tarki zamarźnięte ciasto. Równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Piecz 50- 60 minut w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz