sobota, 25 maja 2019

Krokiety z mięsem z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu



Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowania żywności.

Wielokrotnie dostawałem zapytanie: Co zrobić z mięsem z rosołu? Jest wiele pomysłów: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, obsmażenie kawałków mięsa na maśle z cytryną i natką pietruszki. Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie krokietów z mięsem z rosołu.

Najlepszy moim zdaniem jest połączenie mięsa wołowego i drobiowego, zarówno dla rosołu jak i farszu. Do tego celu najlepiej wybrać tańszą lekko poprzerastaną wołowinę oraz udka z kurczaka. Takie połączenie to gwarancja wyśmienitego smaku i odpowiedniej konsystencji farszu.

U nas w domu przygotowuje się dwie wersje naleśników, jedna jest panierowana a druga smażona saute. W zależności od preferencji smakowych można wybrać sobie wersję lżejszą lub cięższą. Córki wybierają opcje bez panierki. Oczywiście takie krokiety z mięsem  najlepiej smakują z kubkiem gorącego czerwonego barszczu.

Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie około 15 krokietów. Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem „krok po kroku”.

Krokiety z mięsem z rosołu

Naleśniki:
  • 250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • sól

Farsz:
  • 400 g cebuli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g ugotowanych udek z kurczaka
  • 1 kg ugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi
  • 300 g warzyw z rosołu
  • sól, pieprz
  • ew. rosół do rozrzedzenia farszu

Do panierowania:
  • 3 jajka
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotuj naleśniki:
Ubij mikserem lub trzepaczką jajka z mąką, mlekiem, wodą i solą tak by nie było grudek.
Dobrze jest odstawić je na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Patelnię rozgrzej i smaruj odrobiną oleju np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano.

Następnie cebulę pokrój w cząstki. Podsmaż na oleju aż zmięknie i będzie ciemno złota.

Udka obierz z mięsa. Wołowinę , kurczaka, warzywa z rosołu i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa, na grubych oczkach. Jeżeli farsz będzie za suchy podlej go rosołem, dopraw solą i pieprzem.

Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, zbierz brzegi do środka i zwiń jak roladkę.

Tak przygotowane paszteciki można bezpośrednio smażyć bez panierki. Tak zawsze robi moja mama i podaje je z kubkiem gorącego barszczu. 

Druga opcja bardziej kaloryczna, ale chyba smaczniejsza to klasyczne krokiety. Panierowane w mące, jajku, bułce tartej. Nie każdy obtacza naleśniki w mące, ja zawsze tak robie wtedy bułka lepiej się trzyma, a panierka nie odstaje. 

Obsmażamy krokiety z każdej strony na rumiano.

Podajemy z kubkiem rosołu lub barszczu czerwonego

SMACZNEGO!!! 

przepis ze strony kuron.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz