Krokiety z mięsem z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowania żywności.
Wielokrotnie dostawałem zapytanie: Co zrobić z mięsem z rosołu? Jest wiele pomysłów: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, obsmażenie kawałków mięsa na maśle z cytryną i natką pietruszki. Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie krokietów z mięsem z rosołu.
Najlepszy moim zdaniem jest połączenie mięsa wołowego i drobiowego, zarówno dla rosołu jak i farszu. Do tego celu najlepiej wybrać tańszą lekko poprzerastaną wołowinę oraz udka z kurczaka. Takie połączenie to gwarancja wyśmienitego smaku i odpowiedniej konsystencji farszu.
U nas w domu przygotowuje się dwie wersje naleśników, jedna jest panierowana a druga smażona saute. W zależności od preferencji smakowych można wybrać sobie wersję lżejszą lub cięższą. Córki wybierają opcje bez panierki. Oczywiście takie krokiety z mięsem najlepiej smakują z kubkiem gorącego czerwonego barszczu.
Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie około 15 krokietów. Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem „krok po kroku”.
Krokiety z mięsem z rosołu
Naleśniki:
- 250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
- 200 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- sól
Farsz:
- 400 g cebuli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 500 g ugotowanych udek z kurczaka
- 1 kg ugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi
- 300 g warzyw z rosołu
- sól, pieprz
- ew. rosół do rozrzedzenia farszu
Do panierowania:
- 3 jajka
- 8 łyżek bułki tartej
- 7 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotuj naleśniki:
Ubij mikserem lub trzepaczką jajka z mąką, mlekiem, wodą i solą tak by nie było grudek.
Dobrze jest odstawić je na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Patelnię rozgrzej i smaruj odrobiną oleju np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano.
Dobrze jest odstawić je na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Patelnię rozgrzej i smaruj odrobiną oleju np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano.
Następnie cebulę pokrój w cząstki. Podsmaż na oleju aż zmięknie i będzie ciemno złota.
Udka obierz z mięsa. Wołowinę , kurczaka, warzywa z rosołu i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa, na grubych oczkach. Jeżeli farsz będzie za suchy podlej go rosołem, dopraw solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, zbierz brzegi do środka i zwiń jak roladkę.
Tak przygotowane paszteciki można bezpośrednio smażyć bez panierki. Tak zawsze robi moja mama i podaje je z kubkiem gorącego barszczu.
Druga opcja bardziej kaloryczna, ale chyba smaczniejsza to klasyczne krokiety. Panierowane w mące, jajku, bułce tartej. Nie każdy obtacza naleśniki w mące, ja zawsze tak robie wtedy bułka lepiej się trzyma, a panierka nie odstaje.
Obsmażamy krokiety z każdej strony na rumiano.
Podajemy z kubkiem rosołu lub barszczu czerwonego!
SMACZNEGO!!!
przepis ze strony kuron.com.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz