sobota, 25 maja 2019

Murzynek z kremem śmietanowym

Murzynek z kremem śmietanowym





Dla wielu hasło „ciasto z kremem” budzi totalny przestrach. Wydaje się, że taki wypiek musi być totalnie skomplikowany. Na szczęście Bogusia przygotowała dla Was przepis na Murzynek z kremem śmietanowym, które jest banalnie proste i wychodzi za każdym razem.


Składniki:

Ciasto:

  • 125 ml wody
  • 250 g masła
  • 50 g kakao ( 5 łyżek )
  • 200 g cukru
  • 5 jaj 
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 150 ml wody

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C. Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w wodzie, dodaj cukier i kakao. Dobrze wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.

W czasie gdy masa się studzi oddziel białka od żółtek. Ostudzoną masę przelej do miski, dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj najlepiej mikserem. Następnie ubij białka na sztywno i dodaj do zmiksowanej masy delikatnie mieszając. 

Ciasto wlej na blachy do pieczenia o wymiarach ok 35 cm na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz 35 minut. 

W czasie gdy ciasto się piecze przygotuj krem. Galaretki rozpuść w 150 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia. Śmietanę ubij, a pod koniec ubijania stopniowo dodawaj tężejącą galaretkę. Tak przygotowany krem wstaw do lodówki. 

Gotowe i przestudzone ciasto przekrój na pół. Dolną część posmaruj grubą warstwą kremu i przykryj drugim płatem. Wierzch polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej wymieszaną z olejem.

przepis z kuron.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz