Murzynek z kremem śmietanowym

Dla wielu hasło „ciasto z kremem” budzi totalny przestrach. Wydaje się, że taki wypiek musi być totalnie skomplikowany. Na szczęście Bogusia przygotowała dla Was przepis na Murzynek z kremem śmietanowym, które jest banalnie proste i wychodzi za każdym razem.
Składniki:
Ciasto:
- 125 ml wody
- 250 g masła
- 50 g kakao ( 5 łyżek )
- 200 g cukru
- 5 jaj
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 400 ml śmietany 30%
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 150 ml wody
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C. Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w wodzie, dodaj cukier i kakao. Dobrze wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.
W czasie gdy masa się studzi oddziel białka od żółtek. Ostudzoną masę przelej do miski, dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj najlepiej mikserem. Następnie ubij białka na sztywno i dodaj do zmiksowanej masy delikatnie mieszając.
Ciasto wlej na blachy do pieczenia o wymiarach ok 35 cm na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz 35 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze przygotuj krem. Galaretki rozpuść w 150 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia. Śmietanę ubij, a pod koniec ubijania stopniowo dodawaj tężejącą galaretkę. Tak przygotowany krem wstaw do lodówki.
Gotowe i przestudzone ciasto przekrój na pół. Dolną część posmaruj grubą warstwą kremu i przykryj drugim płatem. Wierzch polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej wymieszaną z olejem.
przepis z kuron.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz