Drożdżowe rogaliki z serem
Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv
Przepis na drożdżowe rogaliki z serem, idealne, lekko maślane, słodkie z delikatnym nadzieniem. Nadzienie jest delikatne, twarogowe. Jeśli lubisz jak ja wyczuwalne grudki twarogu to nie miksuj do zbyt mocno, jeśli wolisz gładkie, niczym budyń to musisz je zblendować. Drożdżowe rogaliki z serem to świetny pomysł by zabrać ze sobą i zjeść na drugie śniadanie.
krok po kroku:
- czas: 2 godziny
- liczba porcji: 12-16 szt
Składniki:
- ok. 600 g mąki pszennej
- 250 ml wody (można dodać mleko zamiast wody, lub pół na pół)
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 60 g masła roztopionego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- ok. 600 g mąki pszennej
- 250 ml wody (można dodać mleko zamiast wody, lub pół na pół)
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 60 g masła roztopionego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
dodatkowo i nadzienie:
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki rozpuszczonego masła + 1 łyżka do smarowania
- 1-2 łyżki proszku budyniowego (np. budyń waniliowy)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- jajko do posmarowania
- puder do posypania
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki rozpuszczonego masła + 1 łyżka do smarowania
- 1-2 łyżki proszku budyniowego (np. budyń waniliowy)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- jajko do posmarowania
- puder do posypania
Moje porady:
- foremka (bardzo ważne!): czy wiesz, że cynkowane (te popularne) foremki nie powinny mieć styczności z jedzeniem? Poza tym dają taki "metaliczny" posmak. Ja używam tych z powłoką ceramiczną lub ze stali węglowej (bardzo fajne). Jest lekka, dobrze od niej odchodzą wypieki, fajna do chleba i nie tylko :)
KROK 1:Drożdże świeże rozpuszczam w wodzie z cukrem. Jeśli używasz drożdży suchych to nie musisz tego robić i możesz dodać do reszty składników. Rozczyn z wodą dodaję do mąki, do tego masło, jajka i wyrabiam dokładnie. Odstawiam wyrobione ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.
KROK 2:Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części i wałkuję każdą na kształt koła.
KROK 3:Tnę jak pizzę na 6 lub 8 kawałków.
KROK 4:Rozpuszczone masło miksuję z cukrem i twarogiem, jeśli chcesz gładkie to zmiksuj blenderem, ale możesz mikserem lub nawet widelcem aby wyczuwa kawałki twarogu.
KROK 5:Każdy kawałek delikatnie smaruję rozpuszczonym masłem, na to nakładam łyżkę twarożku.
KROK 6:Zwijam ostrożnie.
KROK 7:Nadaję kształt półksiężyca i odstawiam na 30 minut wyrastania. Koniecznie przykryj ściereczką by nie wyschły. Potem smaruję rozkłóconym jajkiem, piekę w 180C ok. 20-25 minut do wyraźnego zrumieniania. Posypuję pudrem, smacznego.
- foremka (bardzo ważne!): czy wiesz, że cynkowane (te popularne) foremki nie powinny mieć styczności z jedzeniem? Poza tym dają taki "metaliczny" posmak. Ja używam tych z powłoką ceramiczną lub ze stali węglowej (bardzo fajne). Jest lekka, dobrze od niej odchodzą wypieki, fajna do chleba i nie tylko :)
- KROK 1:Drożdże świeże rozpuszczam w wodzie z cukrem. Jeśli używasz drożdży suchych to nie musisz tego robić i możesz dodać do reszty składników. Rozczyn z wodą dodaję do mąki, do tego masło, jajka i wyrabiam dokładnie. Odstawiam wyrobione ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- KROK 2:Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części i wałkuję każdą na kształt koła.
- KROK 3:Tnę jak pizzę na 6 lub 8 kawałków.
- KROK 4:Rozpuszczone masło miksuję z cukrem i twarogiem, jeśli chcesz gładkie to zmiksuj blenderem, ale możesz mikserem lub nawet widelcem aby wyczuwa kawałki twarogu.
- KROK 5:Każdy kawałek delikatnie smaruję rozpuszczonym masłem, na to nakładam łyżkę twarożku.
- KROK 6:Zwijam ostrożnie.
- KROK 7:Nadaję kształt półksiężyca i odstawiam na 30 minut wyrastania. Koniecznie przykryj ściereczką by nie wyschły. Potem smaruję rozkłóconym jajkiem, piekę w 180C ok. 20-25 minut do wyraźnego zrumieniania. Posypuję pudrem, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz