sobota, 25 maja 2019

Pikantne skrzydełka pieczone

Pikantne skrzydełka pieczone.






Dzisiaj przedstawiam Wam danie, które królowało na moim studenckim stole. Skrzydełka pieczone to danie szybkie, smaczne i bardzo ekonomiczne, co jako ubogi student bardzo sobie ceniłem. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Poniżej znajdziecie dokładny opis krok po kroku, jak to danie przygotować. Wystarczy tylko kilka składników i uczta gotowa.


Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki mielonej
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego (do tej potrawy idealnie pasuje Roleski ketchup BIO z jalapeno)
  • sól, pieprz czarny


Przygotowanie:

Przed zabraniem się do przygotowania potrawy upewnij się, że na skrzydełkach nie pozostały resztki piór (czasami tak się zdarza). Następnie obetnij końcówki skrzydełek tzw. lotki. Mięso przełóż do miski, dodaj: olej roślinny, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, oregano, paprykę ostrą i słodką, ketchup z jalapeno oraz sól i pieprz.

Skrzydełka dokładnie obtocz w tak powstałej marynacie. Doprawione mięso ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kurczaka mkożna odstawić do lodówki na 2 godziny lub 12 (na całą noc), w zależności od długości marynowania mięso będzie intensywniejsze w smaku. Skrzydełka piecz 40 minut w temperaturze 180°C.


Idealna przekąska

Skrzydełka to jeden z moich ulubionych kawałków mięsa. Są uniwersalne, można z nich przygotować zupę, wywar lub samodzielne danie pieczone lub smażone. Cena tego mięsa nie jest wygórowana, co uwielbiałem jako student (teraz także mi to nie przeszkadza 😉 Skrzydełka świetnie sprawdzają się jako przekąska na imprezie lub na męski wieczór podczas oglądania meczu. Można je przygotować w wersji bardzo ostrej lub łagodnej. Przyprawy możecie modyfikować dowolnie, dodatki także. Super pasuje surówka z kapusty pekińskiej PRZEPIS TUTAJ.

Najlepszy przepis na pikantne skrzydełka pieczone już macie, wystarczy wykorzystać go przy najbliższej okazji. Może akurat szykuje się jakaś imprezka i będziecie mogli przygotować tą potrawę jako przekąskę. W razie pytań lub komplikacji piszcie komentarze, jestem do Waszej dyspozycji.

SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz