Kotlety rybne


Składniki na 5-6 kotletów:
- 500 g zmielonych filetów z dorsza lub innej morskiej ryby
- 15 cm kawałek pora
- 1 ząbek czosnku
- skórka otarta z jednej cytryny
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 4 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz czarny
- olej roślinny do smażenia
Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa. Jeżeli były mrożone upewnij się, że nie mają w sobie wody. Pora poszatkuj, zeszklij do miękkości na dwóch łyżkach oleju roślinnego. Czosnek obierz z łupiny, zetrzyj na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę. Cytrynę dokładnie umyj i wyszoruj. Otrzyj z niej skórkę. Wszystkie składniki: rybę, pora czosnek, skórkę cytrynową, bułkę tartą, bułkę tartą, koperek oraz sól i pieprz czarny, wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy.

Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne kotlety, powinno wyjść 5-6 kotletów. Oczywiście w zależności od wielkości jaką wybierzesz 

Kotlety smaż na rozgrzanym oleju roślinnym po 2-3 minuty z każdej strony. Powinny się prezentować tak jak na zdjęciu. Pamiętaj aby masa rybna z której formujesz kotlety, nie była bardzo zimna. Ponieważ zanim temperatura dojdzie do środka kotleta z zewnątrz się spali, a w środku będzie surowy. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym.
ajlepiej smakuje z ziemniakami z koperkiem, sałatą ze śmietaną lub surówką z kiszonej kapusty.
Idealne na piątek
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na kotlety rybne. Danie idealne na piątek ale zważywszy, że ryby powinno się jeść jak najczęściej to możesz je przygotować w tygodniu lub weekend 
Inne danie rybne warte waszej uwagi
Ostatnio przygotowałem dla Was Pulpety rybne z sosem cytrynowym, inne bardzo fajne danie na bazie ryby. W tej potrawie zastosowałem dorsza, ale Wy możecie użyć dowolnej ryby lub mieszanki ryb. Dobrze jest łączyć gatunki ryb chudszych, dorsz właśnie z tłustszymi np. łosoś, ale nie jest to konieczne. Pamiętajcie także, że sos cytrynowy z powyższego przepisu także super zwieńczy kotlety rybne.
Gwarancja kulinarnego sukcesu
Dodatek pora, koperku i skórki cytrynowej nadadzą kotletom niepowtarzalny smak. Chrupiąca złocista skórka plus soczysty aromatyczny środek, to gwarancja kulinarnego sukcesu 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz