sobota, 25 maja 2019

Kotlety rybne. Jakuba Kuronia



Kotlety rybne






Kotlety rybne


Składniki na 5-6 kotletów:


  • 500 g zmielonych filetów z dorsza lub innej morskiej ryby
  • 15 cm kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz czarny
  • olej roślinny do smażenia


Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa. Jeżeli były mrożone upewnij się, że nie mają w sobie wody. Pora poszatkuj, zeszklij do miękkości na dwóch łyżkach oleju roślinnego. Czosnek obierz z łupiny, zetrzyj na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę. Cytrynę dokładnie umyj i wyszoruj. Otrzyj z niej skórkę. Wszystkie składniki: rybę, pora czosnek, skórkę cytrynową, bułkę tartą, bułkę tartą, koperek oraz sól i pieprz czarny, wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy.


Kotlety rybne

Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne kotlety, powinno wyjść 5-6 kotletów. Oczywiście w zależności od wielkości jaką wybierzesz 🙂

Kotlety rybne


Kotlety smaż na rozgrzanym oleju roślinnym po 2-3 minuty z każdej strony. Powinny się prezentować tak jak na zdjęciu. Pamiętaj aby masa rybna z której formujesz kotlety, nie była bardzo zimna. Ponieważ zanim temperatura dojdzie do środka kotleta z zewnątrz się spali, a w środku będzie surowy. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym.

ajlepiej smakuje z ziemniakami z koperkiem, sałatą ze śmietaną lub surówką z kiszonej kapusty.

Idealne na piątek

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na kotlety rybne. Danie idealne na piątek ale zważywszy, że ryby powinno się jeść jak najczęściej to możesz je przygotować w tygodniu lub weekend 🙂

Inne danie rybne warte waszej uwagi

Ostatnio przygotowałem dla Was Pulpety rybne z sosem cytrynowym, inne bardzo fajne danie na bazie ryby. W tej potrawie zastosowałem dorsza, ale Wy możecie użyć dowolnej ryby lub mieszanki ryb. Dobrze jest łączyć gatunki ryb chudszych, dorsz właśnie z tłustszymi np. łosoś, ale nie jest to konieczne. Pamiętajcie także, że sos cytrynowy z powyższego przepisu także super zwieńczy kotlety rybne.

Gwarancja kulinarnego sukcesu

Dodatek pora, koperku i skórki cytrynowej nadadzą kotletom niepowtarzalny smak. Chrupiąca złocista skórka plus soczysty aromatyczny środek, to gwarancja kulinarnego sukcesu 🙂

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz