Skrzydełka smażone. Przepis krok po kroku.

Wiele szumu jest na temat skrzydełek smażonych z KFC, że to tajna receptura i jeśli ją odgadniesz natychmiast zostaniesz „sprzątnięty”
Postanowiłem zaryzykować, przeprowadziłem kilkadziesiąt testów…i wydaje mi si, że to MAM. Przepis który Wam dzisiaj przedstawiam to optymalna receptura na skrzydełka smażone a la KFC.
W Internecie roi się od pomysłów „jak zrobić oryginalną panierkę KFC”. Jedne są całkiem w porządku, inne całkiem…za przeproszeniem do dupy. Jakoś klasyczna panierka, czy panierka z płatków kukurydzianych do mnie nie przemawia. Nie wiem, czy moja jest oryginalna ale na pewno jest duuużo lepsza.
Skrzydełka smażone najlepiej komponują się z Kolorową sałatką z czerwonej kapusty i sosem barbecue.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku:
Skrzydełka smażone. Składniki:
- 500 g skrzydełek z kurczaka
- 400 ml maślanki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka ostrej papryki, najlepiej wędzonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 125 g mąki pszennej
- olej do głębokiego smażenia
Od skrzydełek odkrój najcieńszą część tzw. „lotki”, możesz wykorzystać je do wywaru. Następnie podziel za pomocą noża, w stawie na dwie równe części.
W misce wymieszaj maślankę z solą. Skrzydełka zamarynuj w mieszance, minimum 4 godziny a najlepiej całą noc w lodówce.
W moździerzu utrzyj gorczycę, pieprz czarny w ziarnach, tymianek oraz oregano. Struktura przypraw nie musi być jednolita.
Do mąki pszennej dodaj ostrą paprykę, czosnek granulowany oraz przyprawy z moździerza. Całość dokładnie wymieszaj.
Mięso wystaw z lodówki na 1 godzinę przed smażeniem. Skrzydełka wyjmuj z maślanki, delikatnie otrząśnij z nadmiaru marynaty, panieruj solidnie w mieszance mąki z przyprawami.
Rozgrzej olej w rondlu do średniej temperatury, około 170°C.
Opanierowane skrzydełka podziel na 2 części, najpierw usmaż jedną partię a potem drugą. Mięso ładnie się zrumieni i łatwiej będzie kontrolować temperaturę. Czas smażenia to około 12-15 minut, aż skrzydełka będą ciemnozłote. Po tym czasie kurczaka wyłów łyżką cedzakową i osącz na ręczniku papierowym.
Podawaj ulubionymi dodatkami np. frytkami i sałatką colesław.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz