Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki
Przepis pochodzi ze strony kuron.com.pl :)
Zapraszam do zapoznania się z najlepszym przepisem na krewetki. W razie pytań i wątpliwości piszcie komentarze.
Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 300 g surowych krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4-5 ząbków czosnku
- 100 g masła
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 10 pomidorków koktajlowych
- skórka otarta z 1 cytryny
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przy odcedzaniu pozostaw 200 ml wody z gotowania makaronu.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej krewetki, aż zrobią się różowe i lekko zrumienią. Następnie dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki, smaż aż zmięknie 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj masło, kiedy się rozpuści wlej wino.
Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pomidorki pokrojone w połówki i skórkę cytrynową. Na sam koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj ugotowany makaron i wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj i podawaj.
Podrzucam błyskawiczny przepis na jedne z moich ulubionych owoców morza. Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki nie sprawią problemu, nawet największemu kuchennemu laikowi.
Klasyczne połączenie
Jest to klasyczne połączenie smaków: krewetki, czosnek, natka pietruszki… to nie może się nie udać :-). Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki to jeden z klasyków które warto znać. Idealnie sprawdza się jako danie na romantyczną kolację, lub jeżeli taka jak ja z Bogusią lubicie sobie czasem dogodzić, tak bez okazji. Wiem, że część z Was nie przepada za krewetkami ale ja je wprost uwielbiam. Krewetki zawsze wybieram surowe, czyli szare które dopiero po obróbce cieplnej zmieniają kolor na różowy.
Zakochałem się w krewetkach
Zakochałem się w krewetkach wiele lat temu, na wakacjach w Chorwacji. Byliśmy na wyspie Pag , Chorwacja nie była w unii europejskiej i cenny były zupełnie inne. Zajadaliśmy się „škampinažaru” bez opamiętania i popijaliśmy białym stołowym winem. Od tamtej pory Chorwację odwiedziłem kilka razy i na pewno jeszcze tam wrócę. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na owoce morza i przygotowuję wtedy krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Na stronie znajdziecie również dość pokaźny zbiór przepisów na bazie owoców morza.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz