sobota, 25 maja 2019

Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki

Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki

Przepis pochodzi ze strony kuron.com.pl :)

Zapraszam do zapoznania się z najlepszym przepisem na krewetki. W razie pytań i wątpliwości piszcie komentarze.

Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 300 g surowych krewetek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 100 g masła
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przy odcedzaniu pozostaw 200 ml wody z gotowania makaronu.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej krewetki, aż zrobią się różowe i lekko zrumienią. Następnie dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki, smaż aż zmięknie 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj masło, kiedy się rozpuści wlej wino.

Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pomidorki pokrojone w połówki i skórkę cytrynową. Na sam koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj ugotowany makaron i wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj i podawaj.

Podrzucam błyskawiczny przepis na jedne z moich ulubionych owoców morza. Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki nie sprawią problemu, nawet największemu kuchennemu laikowi.

Klasyczne połączenie

Jest to klasyczne połączenie smaków: krewetki, czosnek, natka pietruszki… to nie może się nie udać :-). Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki to jeden z klasyków które warto znać. Idealnie sprawdza się jako danie na romantyczną kolację, lub jeżeli taka jak ja z Bogusią lubicie sobie czasem dogodzić, tak bez okazji. Wiem, że część z Was nie przepada za krewetkami ale ja je wprost uwielbiam. Krewetki zawsze wybieram surowe, czyli szare które dopiero po obróbce cieplnej zmieniają kolor na różowy. 

Zakochałem się w krewetkach

Zakochałem się w krewetkach wiele lat temu, na wakacjach w Chorwacji. Byliśmy na wyspie Pag , Chorwacja nie była w unii europejskiej i cenny były zupełnie inne. Zajadaliśmy się škampinažaru” bez opamiętania i popijaliśmy białym stołowym winem. Od tamtej pory Chorwację odwiedziłem kilka razy i na pewno jeszcze tam wrócę. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na owoce morza i przygotowuję wtedy krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Na stronie znajdziecie również dość pokaźny zbiór przepisów na bazie owoców morza.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz