sobota, 25 maja 2019

CIASTO Z MANGO BEZ PIECZENIA

CIASTO Z MANGO BEZ PIECZENIA


z ilovebake.pl



Ciasto z mango bez pieczenia na herbatnikach z pysznym kremem czekoladowym i śmietankowym.
Przepyszne ciasto bez pieczenia idealne na lato z soczystym mango zatopionym w galaretce.
Krem czekoladowy na bazie np. nutelli z posypką czekoladową doskonale pasuje do orzeźwiającego smaku owoców. Drugi smak kremu jest śmietankowy, delikatny i słodki.
Całość przełożona czterema warstwami herbatników maślanych, które po kilku godzinach w lodówce miękną i daję się pokroić na równe kawałeczki.
Ciasto z mango bez pieczenia łączy w sobie śmietankowo-czekoladowy smak kremów oraz słodkie mango zatopione w galaretce. Kilka warstw, które perfekcyjnie się ze sobą łączą tworząc doskonały deser w letnie dni.

CIASTO Z MANGO BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM:
  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4-5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella *
  • 1/2 szklanki posypki czekoladowej lub startej mlecznej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z MANGO:
  • 3 szt. mango
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 700 ml gorącej wody
DODATKOWO:
  • 2 duże opakowania herbatników, maślanych
* krem czekoladowy możesz zastąpić 100 g mlecznej czekolady i 50 g gorzkiej
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Na dnie układamy warstwę herbatników. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy przesiany cukier puder. Natomiast do drugiej dodajemy po łyżce krem czekolady oraz posypkę. Połowę ostudzonej żelatyny wlewamy powoli do jasnej części i miksujemy. Powtarzamy i dodajemy do ciemnej masy. 1/2 masy ciemnej wykładamy na herbatniki, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie połowę jasnego kremu, herbatniki, ciemny krem, herbatniki i jasny krem. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Wykładamy na wierzch kremu i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz