sobota, 25 maja 2019

Najlepsze Eklerki. Przepis krok po kroku.





Składniki:


Krem:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jaj

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła


Zacznij przygotowanie deseru od ugotowania budyniu. Wymieszaj w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość gotuj, aż zgęstnieje. Następnie odstaw do przestygnięcia. 

W czasie gdy stygnie budyń przygotuj ciasto. Zacznij od włączenia piekarnika. Ustaw temperaturę 180°C . W rondlu rozpuść masło w wodzie i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gęsta zwarta masa. 

Lekko przestudzoną masę przełóż do miski i wymieszaj stopniowo dodając po jednym jajku. Na początku masa zrobi się rzadka, ale pod wpływem mieszania zacznie gęstnieć. 


Następnie musisz uformować eklery. Możesz  to zrobić na dwa sposoby. Zwilżyć dłonie w wodzie i uformować z ciasta ruloniki lub wycisnąć z rękawa cukierniczego bezpośrednio na papier do pieczenia. Piecz eklery w 180°C przez 10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 20-25 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. 

Eklerki


Eklerki




dy ciasto się piecze. Dokończ przygotowanie kremu. W misce zmiksuj 200 g masła, stopniowo dodając do niego  przestudzony budyń. Jeżeli szukasz dobrego miksera w przyzwoitej cenie ZERKNIJ TU. Upieczone eklerki przekrój wzdłuż na pół. W środek nałóż przygotowany krem. Możesz to zrobić łyżką lub tak jak ja rękawem cukierniczym. Przy okazji mam dla Was dużą promocję -22% na cały zestaw do dekoracji ciast i tortów ZOBACZ DOSTĘPNOŚĆ. Oprócz 24 jednorazowych rękawów cukierniczych, zestaw zawiera miarkę 1l, 3 końcówki ze stali nierdzewnej oraz szpatułkę. Wierzch przykryj górną częścią ciasta. W kąpieli wodnej przygotuj polewę.  Eklerki polej czekoladową polewą. 

MACZNEGO! 

Eklerki. Przepis krok po kroku

Jeśli macie ochotę przygotować coś specjalnego z okazji dnia Babci lub Dziadka , to polecam coś naprawdę pysznego – Eklerki.Wiem, że niektórych przeraża ten deser, ale zapewniam z tego przepisu są banalnie proste i smakują jak z najlepszej cukierni.

Prawdziwy Gruziński przepis. 

Przepis dała nam sąsiadka z Gruzji, Mako. Bardzo jej za to dziękujemy! Ona ten przepis dostała od swojej Cioci Mariny. Mówią, że to przepis oryginalne tamtejsze eklerki. Ale jakoś nie widzę większej różnicy z tymi pochodzącymi z Francji (link). Przyznać jednak muszę, że przepis okazał się rewelacyjny. Prawdziwy kulinarny internacjonał 😉Od pierwszego przygotowania eklerki coraz częściej goszczą u nas, ale raczej przy specjalnych okazjach.

Innym słodkim podarunkiem dla Babci i Dziadka mogą być ładnie zapakowane, banalnie proste rogaliki z makiem lub konfiturą (link). Takie wykonane własnymi rękoma prezenty są najbardziej wartościowe, nawet jeżeli błyskawicznie znikają ze stołu 😉

Eklerki to nic trudnego

Przekonaj się z tym przepisem krok po kroku, że eklerki to nic trudnego. Każdy kto ich spróbuje będzie zachwycony. W końcu po swój ulubiony deser nie będziecie musieli lecieć do cukierni, tylko wykonacie go w domu.
W razie pytań piszcie komentarze, będziemy z Bogusią na nie na bieżąco odpowiadać😊

SMACZNEGO!!!

przepis ze strony kuron.com






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz