sobota, 25 maja 2019

sałatka Colesław Macieja Kuronia



fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:
 Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
Najpopularniejsza z amerykańskich sałatek, u nas popularna za sprawą KFC. Często podawana nie tylko przy okazji grilla w duecie z kolbami kukurydzy. Interesująca, gdyż łączy rzadko u nas mieszane składniki: swojską kapustę z sokiem z pomarańczy i marchewkę z papryczką chili. Taki mariaż polsko – amerykański w kuchni sprawdza się znakomicie. Niby zwykła kapuściana sałatka, a jakże egzotyczna. Smacznego!

Kapustę i pora szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Mieszamy majonez  z sokiem pomarańczowym, dodajemy drobniutko posiekaną papryczkę (wcześniej usuwamy z niej pestki). Dodajemy ocet jabłkowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ocena: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz