sobota, 25 maja 2019

Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym

Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym


PierÅ› faszerowana kremowym szpinakiem



Składniki:

  • 70 g świeżego umytego szpinaku
  • 20 g startego sera typu parmezan
  • 70 g kremowego serka
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 piersi z kurczaka, waga łączna około 500 g
  • 6  plastrów wędzonego boczku
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu kieleckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • trochę cukru do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 210°C, funkcja góra dół „góra-dół”.

Szpinak drobno posiekaj, dodaj do niego parmezan, kremowy serek oraz majonez kielecki. Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj farsz, wstaw do lodówki.

W osobnej naczyniu wymieszaj składniki marynaty: olej roślinny, słodką paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku.

Piersi delikatnie natnij wzdłuż tworząc kieszonkę. Najlepiej użyć do tego bardzo ostrego noża. Do środka nałóż schłodzony farsz.

PierÅ› faszerowana kremowym szpinakiem

Na desce do krojenia rozłóż koło siebie, po trzy, cztery plastry wędzonego boczku. Ułóż na nich piersi z kurczaka, posmaruj marynatą i owiń boczkiem.

PierÅ› faszerowana kremowym szpinakiem

PierÅ› faszerowana kremowym szpinakiem

Dno naczynia do pieczenia wysmaruj pozostałą marynatą, ułóż w niej przygotowane wcześniej mięso. Włóż do piekarnika w 2/3 wysokości, piecz 20-25 minut, aż boczek się zarumieni.

W trakcie pieczenia przygotuj sos czosnkowy. W miseczce wymieszaj majonez kielecki, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Ewentualnie możesz „złamać” smak odrobiną cukru.

PierÅ› faszerowana kremowym szpinakiem


Po upieczeniu podawaj mięso z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem oraz sosem czosnkowym.

Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym.

Zastanawialiście się kiedyś, jak przygotować idealnie soczystą pierś z kurczaka? Wystarczy mieć odpowiedni przepis. W moim przypadku jest pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym. Zawsze wychodzi wilgotna w środku, a dzięki wędzonemu boczkowi jest chrupiąca z zewnątrz.

Dobrze skomponowany farsz

Moim zdaniem tajemnicą tej potrawy jest dobrze skomponowany farsz, który jest kremowy i delikatny. Cudowne połączenie szpinaku, intensywnego w smaku sera oraz majonezu kieleckiego, (link) Dodatkowym atutem tego dania jest fakt, że szpinak wystarczy posiekać. Nie trzeba go podsmażać, co oszczędza nasz czas. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać, doprawić i gotowe. Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym, to naprawdę proste danie. Nie powinno sprawić żadnego problemu, nawet osobom słabo radzącym sobie w kuchni.

Doskonały pomysł na obiad

Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym, to doskonały pomysł na obiad. Przypadnie do gustu każdemu domownikowi, zwłaszcza z dodatkiem najprostszego możliwego sosu czosnkowego. Wymaga dosłownie 5 składników i 3 minut wolnego czasu. Oczywiście sos można dowolnie modyfikować o zioła, czy inne przyprawy. Całe danie wspaniale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami i pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem oraz sosem czosnkowym.

Jeżeli szukacie innego fajnego przepisu na pierś faszerowaną to polecam Pierś faszerowaną serem i warzywami (link)

Tym czasem wypróbujcie Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym, będziecie zachwyceni. Zwłaszcza, że przepis przygotowany jest w formie „krok po kroku, co znacznie ułatwia zadanie. Pytania piszcie w komentarzach, chętnie odpowiemy na wszystkie.

SMACZNEGO!!!

Przepis Jakuba Kuronia z kuron.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz