składniki:
- 600 g wieprzowiny np. schabu, karkówki lub szynki
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 600 ml wywaru lub wody
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wieprzowinę podziel na cztery plastry. Przez folię spożywczą rozklep tłuczkiem, na bitki grubości 1/2 centymetra. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso z obu stron do uzyskania złotego koloru. Przełóż bitki na talerz. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, musi mieć intensywny ciemno złoty kolor.
Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wlej wywar lub wodę. Duś pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa, około 30-35 minut.
Następnie wymieszaj pozostałą po panierowaniu mięsa mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlej mieszaninę wody z mąka do bitek, wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kluski Śląskie. Składniki:
- ok. 500 g ugotowanych ostudzonych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
- ew. 1 jajko
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Wyjmij ¼ objętości ziemniaków w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dołóż odjęte wcześniej ziemniaki. Delikatnie posól całość, wyrabiaj rękoma aż konsystencja będzie jednolita, a ciasto będzie odchodzić od rak. Z ciasta uformuj niewielkie kuleczki i zrób w środku dziurkę. Gotowe kluski układaj na blacie posypanym mąką. Gotuj w osolonej wodzie na małym ogniu w kilku ratach, przez 2-3 minuty.
Wyjmuj łyżka cedzakową. Kluski podawaj gorące z sosem i bitkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz