sobota, 16 marca 2019

Ciasto francuskie zawijane z boczkiem



źródło: www.kuron.com.pl

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na danie,  które zawsze cieszy się ogromnym zainteresowaniem na różnego rodzaju imprezkach, spotkaniach czy posiadówkach. Ciasto francuskie zawijane z boczkiem bo nim mowa to idealne rozwiązanie, szybkie w wykonaniu, tanie i gwarantuje 100% kulinarny sukces 🙂

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 200 g boczku surowego wędzonego w plastrach
  • 1 żółtko
  • 80 g ulubionego żółtego sera (ja użyłem oscypka)
  • mąka pszenna do podsypania blatu


Przygotowanie:

Arkusz ciasta rozłóż na oprószonym mąką pszenną blacie. Delikatnie rozwałkuj płat ciasta francuskiego. Przetnij wzdłuż na pół, a potem na cienkie dwu centymetrowe paski. W efekcie otrzymasz około trzydzieści wąskich kawałków. 

Na każdy pasek ciasta połóż połówkę plasterka wędzonego boczku i skręć wokół jego osi. Powstanie zgrabny zawijasek 🙂

Każdy ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym żółtkiem z odrobiną zimnej wody (10ml). 

Posyp ulubionym serem, w moim przypadku był to oscypek ale możesz użyć praktycznie każdego rodzaju. Piecz w 200°C przez 15 minut, aż będą ciemno złote.

Pole do popisu

Ciasto francuskie zawijane z boczkiem możecie przygotować w podstawowej wersji, nawet bez żółtego sera, albo wzbogaconej. To danie daje pole do popisu, można je przygotować w wersji wybuchowej z płatkami chilli, z ziołami prowansalskimi, cheddarem lub z moją ulubioną czarnuszką. Ogranicza Was tylko wyobraźnia 🙂

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz