Jest to najbardziej puszyste puree ziemniaczane jakie jadłam, o kremowej konsystencji i idealnie zbalansowanym smaku. Robię je dosyć często i postanowiłam się w końcu podzielić tym przepisem na blogu.Sekretem tego puree nie są składniki (są prawie identyczne jak każdego innego), a sposób wykonania. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya ” Niedzielne przysmaki”.
Aksamitne puree ziemniaczane (4 porcje)
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 100 ml mleka
- 4 łyżki masła i dodatkowo kilka kawałków
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Włóż umyte ziemniaki do garnka z zimną wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 min, aż staną się miękkie.
- Odcedź je i obierz, gdy będą jeszcze gorące (użyj gumowych rękawic do ochrony dłoni przed poparzeniem).
- Przeciśnij ziemniaki przez praskę. Aby masa stała się bardziej gładka, przetrzyj je przez sitko.
- W tym czasie zagrzej w rondlu mleko ( ja podgrzewam w mikrofalówce aby uniknąć zbędnego brudzenia naczyń).
- Przełóż puree do suchego garnka ( ja używam tego, w którym gotowałam ziemniaki) i delikatnie odparuj, wmieszaj masło i dopraw solą i pieprzem.
- Wrzące mleko wlej do ziemniaków i energicznie wymieszaj. Ja po odparowaniu puree przekładam je do blendera i tam już miksując dokładam masło i mleko. Nie przecieram tez puree przez sitko, blender doskonale radzi sobie z nadaniem puree aksamitnej konsystencji. Zamiast mleka można dodać gorącej wody, wtedy będzie mniej kaloryczne. Można oczywiście klasycznie przecisnąć ziemniaki przez praskę lub ubić je na puszystą masę. Kwestia wyczucia i preferencji
- Dla uzyskania jedwabistego efektu końcowego, wmieszaj jeszcze kilka kawałków masła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz