sobota, 16 marca 2019

Szakszuka


Przepis pochodzi ze strony kuron.com.pl

Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do skropienia
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 chili raczej łagodne lub płatki chilli
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 800g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 8 jaj
  • sól
  • Do podania: grzanka razowa lub pita oraz świeża kolendra lub natka

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:
 Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
Porcja dla 4 osób:
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek, chilli i paprykę. Duś 6 minut aż warzywa zmiękną, dodaj pomidory i przyprawy. Posól do smaku, gotuj około 25 minut.
Do tak powstałego sosu wbij jajka, nie mieszaj. Duś aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne. Podawaj z grzanką razową lub chlebkiem pita, kolendrą lub natką. Skrop oliwą, fajnie smakuje z dodatkiem czarnuszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz