sobota, 16 marca 2019

Ciastka z maszynki


Autor: Bogumiła Kuroń  www.kuron.com.pl


składniki:


  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej 
  • 1 łyżka kakao 


Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:
 Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
Wszystkie składniki oprócz kakao wyrób na jednolitą gładką masę. Ja użyłam do tego robota planetarnego. Ciasto podziel na dwie części i do jednej dodaj kakao. Wymieszaj. Ciastka formuj maszynką do mięsa ze specjalną nakładką np. taką jak ta WYCISKACZ DO CIASTEKTaki wyciskacz można kupić i internecie lub w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego.
Gotowe ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w 180 °C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz