Przepis pochodzi ze strony Jakuba Kuronia kuron.com.pl
składniki:
- 250 g surowych krewetek
- 100 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml białego wina (najlepiej wytrawnego)
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula średnia
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- ew. papryczka chilli
Sposób przyrządzania:
poziom skomplikowania:
Na rozgrzany masło z oliwą wrzuć posiekaną w piórka cebulę i posiekany w płatki czosnek. Delikatnie podsmaż, aż warzywa zrobią się szkliste. Następnie dodaj krewetki. Chwilę smaż, aż krewetki zmienią kolor na różowy, po czym wlej na patelnie białe wino. Dodaj przyprawy i zmniejsz temperaturę . Czekaj aż sos odrobinę się zredukuje. Tuż przed podaniem posyp siekaną natkę pietruszki. Jako dodatek polecam bagietkę lub makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz