zapożyczone z fb
W prezencie urodzinowym dla koleżanki 😊
Blaty biszkoptowe czekoladowe przełożone kremem ze śmietany kremówki 36%, białej czekolady i mascarpone oraz kremem orange curd. Tynk to ganache z gorzkiej czekolady i śmietany kremówki 36%.
💪💪💪😀
Edit: podaje przepis.
Tortownica 26 cm
Biszkopt:
8 jaj
2 cukry waniliowe
2 szklanki cukru
1 szklanka maki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1/2 szklanki kakao
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Wykonac standardowo biszkopt i upiec. Wystudzic. Na drugi dzien przekroic na 3 blaty.
Krem biały:
300 ml smietanki 36% + 300 g bialej czekolady rozpuscic, nie zagotowac! Ostudzic i schlodzic przez noc w lodowce.
Dodac 250 g mascarpone i ubic. Dodac sok z 1/2 cytryny i razem ubic. Ta porcja wystarczy na 2 przelozenia.
Orange curd robilam z tego przepisu:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krem-pomaranczowy-orange-curd
Ganache z gorzkiej czekolady do tynkowania:
300 ml smietanki 36% + 300g gorzkiej czekolady (ja dalam z zawartoscia 50% kakao).
Rozpuscic, nie zagotowac. Odstawic do wystygniecia do drugiego dnia. Po wystudzeniu powinno miec konsystencje nutelli.
Poncz do nasaczenia biszkoptowych blatow sok z cytryny pol na pol z woda.
Do dekoracji czipsy czekoladowe.
Organizacja pracy:
1 dzien: upiec biszkopt, zrobic smietanke z biala czekolada, zrobic orange curd.
2 dzien: ubic bialy krem ze smietanki, bialej czekolady i mascarpone, poskladac tort - blat nasaczony ponczem + bialy krem + orange curd + blat nasaczony ponczem + bialy krem + orange curd + blat nasaczony ponczem. Wlozyc na noc do lodowki zeby stezal.
Przygotowac ganache z gorzkiej czekolady.
3 dzien: otynkowac tort ganache z gorzkiej czekolady i udekorowac czipsami czekoladowymi. Wlozyc do lodowki do stezenia.
Gotowe 😊
A opinia gosci cytuje: "zajeb....ty!" 😁😁😁
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz