sobota, 16 marca 2019

Churros z czekoladowym ganache



Przepis pochodzi ze strony www.kuron.com

Churros z czekoladowym ganache

Przedstawiam najlepszy sprawdzony przepis na Churros z czekoladowym ganache. Cudowna alternatywa dla pączków i faworków, bardzo fajny smak oraz intrygujący wygląd.

Składniki:

Churros:

  • 1 ¼ szklanki wody
  • 125 g masła
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 0,5 l oleju do smażenia
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ew. 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sos czekoladowy:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady, drobno pokruszonej


Sposób przygotowania:

W rondlu rozpuść wodę z masłem. Kiedy zacznie się gotować, zacznij wsypywać mąkę. Mieszaj aż zacznie odchodzić od brzegów i uformuje kulę ciasta, 1-2 minuty.


Przełóż ciasto do miski, poczekaj aż przestygnie. Po tym czasie zacznij dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. Przełóż gotowe ciasto do worka cukierniczego z szeroką końcówką.

Rozgrzej olej do średniej temperatury, około 160°C. Wyciskaj na rozgrzany olej podłużne pączki 10 cm długości. Smaż 3-4 minuty do uzyskania rumianego koloru, po wyjęciu osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Aby zrobić sos czekoladowy, wsyp czekoladę do miski. Wlej śmietanę do rondelka, podgrzej na małym ogniu, aż zacznie „mrugać”. Wlej do miski z czekoladą, mieszaj aż do całkowitego połączenia.

Churros podawaj oprószone cukrem pudrem lub skropione sosem czekoladowym. Można także połączyć cynamon z cukrem pudrem, churros będą miały niepowtarzalny smak 🙂






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz