Przepis pochodzi ze strony www.kuron.com
Churros z czekoladowym ganache
Przedstawiam najlepszy sprawdzony przepis na Churros z czekoladowym ganache. Cudowna alternatywa dla pączków i faworków, bardzo fajny smak oraz intrygujący wygląd.
Składniki:
Churros:
- 1 ¼ szklanki wody
- 125 g masła
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- 0,5 l oleju do smażenia
- ½ szklanki cukru pudru
- ew. 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Sos czekoladowy:
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g gorzkiej czekolady, drobno pokruszonej
Sposób przygotowania:
W rondlu rozpuść wodę z masłem. Kiedy zacznie się gotować, zacznij wsypywać mąkę. Mieszaj aż zacznie odchodzić od brzegów i uformuje kulę ciasta, 1-2 minuty.
Przełóż ciasto do miski, poczekaj aż przestygnie. Po tym czasie zacznij dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. Przełóż gotowe ciasto do worka cukierniczego z szeroką końcówką.
Rozgrzej olej do średniej temperatury, około 160°C. Wyciskaj na rozgrzany olej podłużne pączki 10 cm długości. Smaż 3-4 minuty do uzyskania rumianego koloru, po wyjęciu osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Aby zrobić sos czekoladowy, wsyp czekoladę do miski. Wlej śmietanę do rondelka, podgrzej na małym ogniu, aż zacznie „mrugać”. Wlej do miski z czekoladą, mieszaj aż do całkowitego połączenia.
Churros podawaj oprószone cukrem pudrem lub skropione sosem czekoladowym. Można także połączyć cynamon z cukrem pudrem, churros będą miały niepowtarzalny smak 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz