Znam je z dzieciństwa jako pyzy z mięsem, choć spotkałam się z komentarzem, aby tak ich nie nazywać... a ja myślę, że co region to inna nazwa i chyba sam autor też tak uważa.
Przepis pochodzi ze strony: kuron.com.pl
Zamieniłam mięso wieprzowe z oryginalnego przepisu na wołowe.
Składniki:
- 600 g łopatki wieprzowej
- 5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka majeranku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
poziom skomplikowania:
Łopatkę gotuj przez 30-40 minut, odstaw do wystudzenia. Ostudzone mięso zmiel w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. 1,5 kg ziemniaków ugotuj i przeciśnij przez praskę. Resztę ziemniakow obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Odciśnij je dokładnie przez ścierkę, gazę z nadmiaru soku. Zmieszaj obydwa rodzaje ziemniaków z mąką i dopraw solą. Farsz przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Z masy ziemniaczanej uformuj kulki o średnicy 7 cm i rozpłaszcz je w dłoni. Na środek nałóż farsz mięsny i zalep boki. Nadaj im kształt ceppelina. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wrzucaj kartacze. Gotowe są 10 minut po wypłynięciu. Podawaj polane tłuszczem z cebulą i boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz