sobota, 16 marca 2019

Bogracz. Przepis krok po kroku


Przepis Jakuba Kuronia ze strony kuron.com.pl





Nazwa Bogracz (węg. Bogracs) pochodzi od rodzaju kociołka, który służy do przygotowywania potraw na ognisku. W Polsce zaczęto tak nazywać węgierską zupę gulaszową. Wynika z tego, że to danie powinno być przygotowane na ognisku ale jest to ciężkie do wykonania w codziennych domowych warunkach. Chyba, że chcecie zaryzykować przyjazd straży pożarnej 😉 Jeżeli jednak planujecie ognisko a nie macie kociołka, służę pomocą KLIKNIJ TU.

 Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości)
  • 2 łyżki smalcu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 papryki kolorowe
  • 1 łyżka papryki słodkiej suszonej
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 l wody
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • kwaśna śmietana do podania
  • sól, pieprz

Przygotowanie:


Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek.
 Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj słodką paprykę, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz.
Podsmaż wszystkie składniki przez minutę, wlej wodę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wsyp ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Po około 10 minutach kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaj krojone pomidory i koncentrat pomidorowy.
Gotuj do miękkości mięsa, około 60 minut zależy od rodzaju mięsa. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.

Zapraszam też do mojego starszego tekstu o gotowaniu kociołkowym TUTAJ

Najlepszy sprawdzony przepis na Bogracz poleca się do przygotowania. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie niezwłocznie odpowiem.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz