Przepis na ciasto na pierogi jest idealny. Ciekawy pomysł na farsz. Bardzo smaczne.
Przepis pochodzi ze strony kuron.com.pl
Pierogi z tartymi ziemniakami Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 100-150 ml gorącej wody
Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 150 g boczku wędzonego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w niewielkie paski. Kiedy się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż jeszcze kilka minut aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Następnie dodaj ziemniaki, zasmażaj całość aż odparuje nadmiar wody i ziemniaki zmiękną, około 10 minut. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie. 3 szklanki mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól. Dodaj 50 g masła i wymieszaj je z mąką. Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę. Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Tak przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut.
Rozwałkuj placek o grubości kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wycinaj krążki. nakładaj farsz ziemniaczany i formuj pierogi. Ugotuj w osolonym wrzątku, gdy wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze około 3 minuty. Najlepiej smakują jednak podsmażone z okrasą z cebulki lub z boczku i cebulki. Dodatkowo można podać śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz