sobota, 16 marca 2019

Pierogi z tartymi ziemniakami



Przepis na ciasto na pierogi jest idealny. Ciekawy pomysł na farsz. Bardzo smaczne.
Przepis pochodzi ze strony kuron.com.pl


Pierogi z tartymi ziemniakami Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100-150 ml gorącej wody

Farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 150 g boczku wędzonego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w niewielkie paski. Kiedy się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż jeszcze kilka minut aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Następnie dodaj ziemniaki, zasmażaj całość aż odparuje nadmiar wody i ziemniaki zmiękną, około 10 minut. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.

Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie. 3 szklanki mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól. Dodaj 50 g masła i wymieszaj je z mąką. Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę. Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Tak przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut.

Rozwałkuj placek o grubości kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wycinaj krążki. nakładaj farsz ziemniaczany i formuj pierogi. Ugotuj w osolonym wrzątku, gdy wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze około 3 minuty. Najlepiej smakują jednak podsmażone z okrasą z cebulki lub z boczku i cebulki. Dodatkowo można podać śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz