wtorek, 15 stycznia 2019

Zupa gulaszowa Jacka Kuronia

Zupa gulaszowa. Przepis krok po kroku.

Zupa gulaszowa

 
Zupa gulaszowa. Składniki:


  • 500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości)
  • 2 łyżki smalcu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 papryki kolorowe
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej suszonej
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 l wody
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek.

Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, słodką paprykę oraz sól i pieprz.

Podsmaż wszystkie składniki przez minutę, wlej wodę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wsyp ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Po około 10 minutach kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaj krojone pomidory i koncentrat pomidorowy.

Gotuj do miękkości mięsa, około 60 minut zależy od rodzaju mięsa. Na koniec dodaj zacierki lub drobny makaron. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Przedstawiam Wam najlepszy i najprostszy przepis na zupę gulaszową. Sprawdzony w kuchennych bojach 1000 razy, ponieważ te danie często nam towarzyszy, chociażby na otwarciu placu imienia mojego dziadka Jacka Kuronia (link)Zupa gulaszowa to ważna dla naszej rodziny potrawa i opanowaliśmy jej przygotowanie do perfekcji 😊

Danie jednogarnkowe

Patrząc za okno nie przychodzi mi żadna inna zupa do głowy, no może tylko Lentejas (link )Zupa gulaszowato praktycznie danie jednogarnkowe, zwłaszcza z dodatkiem zacierek lub drobnego makaronu. Naje się nią nawet największy łasuch. Jeżeli nie macie wołowiny możecie użyć wieprzowiny (łopatki lub karkówki).

Zupa gulaszowa poleca się do przygotowania, zwłaszcza że przepis jest ze zdjęciami krok po kroku. W razie jakichkolwiek pytań proszę komentarz.

SMACZNEGO!!!  ze strony kuron. com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz