Knedel z kaszy manny i sera
Przepis na knedla z kaszy manny i serazaczerpnęłam z broszury wydawnictwa Bluszcz wydanej w okresie dwudziestolecia międzywojennego, z zeszytu zawierającego przepisy na kluski, knedle, kasze... Niestety strony tytułowej brak, więc tytuł broszury zostaje tajemnicą.
- 4 jajka,
- 70 g masła,
- 300 g twarogu,
- 120 g kaszy manny,
- sól,
- masło do wysmarowania ściereczki,
Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć w malakserze.
Masło utrzeć na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku i łyżce sera. Całość dokładnie utrzeć, dodać łyżeczkę soli. Wsypać kaszę manną, dokładnie wymieszać i odstawić, przykryte ściereczką, na pół godziny.
Następnie ubić białka na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać pianę z masą serową.
Gazę lub ściereczkę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto i zawiązać luźno, aby knedel mógł rosnąć.
Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować 30 minut od zagotowania wody.
Knedel z kaszą manną i serem można podawać z kwaśną śmietaną, masłem i cukrem, lub z sosem. Ja podałam z kurkami.
Przepis z krolestwogarow.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz