wtorek, 15 stycznia 2019

Knedel z kaszy manny i sera

Knedel z kaszy manny i sera



Przepis na knedla z kaszy manny i serazaczerpnęłam z broszury wydawnictwa Bluszcz wydanej w okresie dwudziestolecia międzywojennego, z zeszytu zawierającego przepisy na kluski, knedle, kasze... Niestety strony tytułowej brak, więc tytuł broszury zostaje tajemnicą.

  • 4 jajka,
  • 70 g masła,
  • 300 g twarogu,
  • 120 g kaszy manny,
  • sól,
  • masło do wysmarowania ściereczki,
Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć w malakserze.
Masło utrzeć na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku i łyżce sera. Całość dokładnie utrzeć, dodać łyżeczkę soli. Wsypać kaszę manną, dokładnie wymieszać i odstawić, przykryte ściereczką, na pół godziny. 


Następnie ubić białka na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać pianę z masą serową.


Gazę lub ściereczkę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto i zawiązać luźno, aby knedel mógł rosnąć.


Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować 30 minut od zagotowania wody.



Knedel z kaszą manną i serem można podawać z kwaśną śmietaną, masłem i cukrem, lub z sosem. Ja podałam z kurkami.


Przepis z krolestwogarow.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz