- Filet z kurczaka - 200 g (1 porcja)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Pasta tamaryndowa - 15 g (1 łyżka)
- Imbir świeży - 10 g (2 cm kawałek)
- Chili w płatkach - 2 g (1/2 łyżeczki)
- Sos sojowy - 10 g (4 łyżki)
- Sos rybny - 20 g (2 łyżki)
- Sok z limonki - 12 g (2 łyżki)
- Cukier kokosowy - 12 g (1 łyżka)
- Olej sezamowy - 20 g (2 łyżki)
- Cebula dymka - 50 g (1 mała sztuka)
- Papryka czerwona - 120 g (1 sztuka)
- Papryka zielona - 70 g (1/2 sztuki)
- Papryka żółta - 70 g (1/2 sztuki)
- Jajo kurze - 50 g (1 sztuka)
- Makaron ryżowy - 150 g (1 porcja)
PRZYGOTOWANIE
To jest moja wersja Pad Thaia :) Może się delikatnie różnić od tej, którą znacie.
Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanym (lub przeciśniętym przez praskę) czosnkiem, startym imbirem, pastą tamaryndową, 2 łyżkami sosu sojowego i chili w płatkach. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc).
Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu (najczęściej wystarczy go zalać wrzątkiem i odcedzić po 3-5 minutach).
Do szklanki wlać składniki sosu: 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, cukier kokosowy, sok z limonki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i przesmażyć. Dodać pokrojoną w piórka dymkę, paprykę. Składniki odsunąć na bok, wbić jajo, rozbełatać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Dodać makaron ryżowy i wymieszać dokładnie. Wlać sos, dodać szczypiorek z dymki. Dokładnie przemieszać. Przełożyć na talerze i opcjonalnie podawać posypane rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu (najczęściej wystarczy go zalać wrzątkiem i odcedzić po 3-5 minutach).
Do szklanki wlać składniki sosu: 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, cukier kokosowy, sok z limonki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i przesmażyć. Dodać pokrojoną w piórka dymkę, paprykę. Składniki odsunąć na bok, wbić jajo, rozbełatać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Dodać makaron ryżowy i wymieszać dokładnie. Wlać sos, dodać szczypiorek z dymki. Dokładnie przemieszać. Przełożyć na talerze i opcjonalnie podawać posypane rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz