wtorek, 15 stycznia 2019

Pad Thai z kurczakiem

Ukradłam z grupy na fb i dalej strony odzywiajsiezdrowo.pl

PAD THAI Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ

BEZ LAKTOZY
BEZ GLUTENU
  1.  20 min 
  2.  2 porcje
  3. 1 porcja to: 586,9 kcal \ B - 33,9 g \ W - 83,2 g \ T - 14,3 g \ BŁ - 3,2 g
  1.  Filet z kurczaka - 200 g (1 porcja)
  2.  Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  3.  Pasta tamaryndowa - 15 g (1 łyżka)
  4.  Imbir świeży - 10 g (2 cm kawałek)
  5.  Chili w płatkach - 2 g (1/2 łyżeczki)
  6.  Sos sojowy - 10 g (4 łyżki)
  7.  Sos rybny - 20 g (2 łyżki)
  8.  Sok z limonki - 12 g (2 łyżki)
  9.  Cukier kokosowy - 12 g (1 łyżka)
  10.  Olej sezamowy - 20 g (2 łyżki)
  11.  Cebula dymka - 50 g (1 mała sztuka)
  12.  Papryka czerwona - 120 g (1 sztuka)
  13.  Papryka zielona - 70 g (1/2 sztuki)
  14.  Papryka żółta - 70 g (1/2 sztuki)
  15.  Jajo kurze - 50 g (1 sztuka)
  16.  Makaron ryżowy - 150 g (1 porcja)

PRZYGOTOWANIE

To jest moja wersja Pad Thaia :) Może się delikatnie różnić od tej, którą znacie.
Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanym (lub przeciśniętym przez praskę) czosnkiem, startym imbirem, pastą tamaryndową, 2 łyżkami sosu sojowego i chili w płatkach. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc). 
Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu (najczęściej wystarczy go zalać wrzątkiem i odcedzić po 3-5 minutach).
Do szklanki wlać składniki sosu: 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, cukier kokosowy, sok z limonki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i przesmażyć. Dodać pokrojoną w piórka dymkę, paprykę. Składniki odsunąć na bok, wbić jajo, rozbełatać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Dodać makaron ryżowy i wymieszać dokładnie. Wlać sos, dodać szczypiorek z dymki. Dokładnie przemieszać. Przełożyć na talerze i opcjonalnie podawać posypane rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz