piątek, 28 października 2016

Sos Teriyaki

Miałam super przepis na sos teriyaki. Gęsty, w smaku idealny. Niestety zapisałam tylko link i pod linkiem przepisu już nie ma - był na smaker.pl.
Spróbuję go odtworzyć, choć to już nie to samo, tamten był idealny.


Składniki:
  • 2 łyżki (tbsp) posiekanego imbiru
  • 1 łyżkę (tbsp) posiekanego czosnku
  • 1 1/2  łyżeczki (tsp) mąki kukurydzianej
  • 100ml (1/2 cup) sosu sojowego
  • 100ml (1/2 cup) wody
  • 150g (1 cup) cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka (tsp) oleju sezamowego
  • 1 łyżka (tbsp) oleju
W moim przepisie przyprawy były suche, był tez miód. Mniej więcej jak tu:

Składniki:           
  • 1/2 szklanki sosu sojowego,
  • 1 szklankę wody,
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru,
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku,
  • 5 łyżeczek cukru (może być brązowy),
  • 2 łyżeczki miodu.
  • Była też mąka kukurydziana dla zagęszczenia więc z tych dwóch przepisów stworzę swój własny.

W wodzie rozpuszczamy mąkę kukurydzianą, a następnie dodajemy do tego sos sojowy. Dokładnie mieszamy i uważamy, aby nie powstały grudki.
Na rozgrzany w rondelku olej wrzucamy posiekany imbir i czosnek. Smażymy aż zmięknie i będzie szklisty.
Następnie do rondelka dolewamy sos sojowy wymieszany z wodą i mąką i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po około 3 minutach zaczynamy dodawać cukier. Stopniowo, najlepiej po jednej łyżce. Cały czas mieszamy i uważamy, aby nam się nie przypalił.
Gdy cukier dodany, wlewamy olej sezamowy i gotujemy. Cierpliwe czekamy aż sos zgęstnieje – zajmie mu to około 15-20 minut na małym ogniu.
Gotowy sos przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystygnięcia lub od razu zużywamy do pieczonego łososia lub kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz