Spróbuję go odtworzyć, choć to już nie to samo, tamten był idealny.
Składniki:
- 2 łyżki (tbsp) posiekanego imbiru
- 1 łyżkę (tbsp) posiekanego czosnku
- 1 1/2 łyżeczki (tsp) mąki kukurydzianej
- 100ml (1/2 cup) sosu sojowego
- 100ml (1/2 cup) wody
- 150g (1 cup) cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka (tsp) oleju sezamowego
- 1 łyżka (tbsp) oleju
W moim przepisie przyprawy były suche, był tez miód. Mniej więcej jak tu:
Składniki:
- 1/2 szklanki sosu sojowego,
- 1 szklankę wody,
- ½ łyżeczki zmielonego imbiru,
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku,
- 5 łyżeczek cukru (może być brązowy),
- 2 łyżeczki miodu.
- Była też mąka kukurydziana dla zagęszczenia więc z tych dwóch przepisów stworzę swój własny.
W wodzie rozpuszczamy mąkę kukurydzianą, a następnie dodajemy do tego sos sojowy. Dokładnie mieszamy i uważamy, aby nie powstały grudki.
Na rozgrzany w rondelku olej wrzucamy posiekany imbir i czosnek. Smażymy aż zmięknie i będzie szklisty.
Następnie do rondelka dolewamy sos sojowy wymieszany z wodą i mąką i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po około 3 minutach zaczynamy dodawać cukier. Stopniowo, najlepiej po jednej łyżce. Cały czas mieszamy i uważamy, aby nam się nie przypalił.
Gdy cukier dodany, wlewamy olej sezamowy i gotujemy. Cierpliwe czekamy aż sos zgęstnieje – zajmie mu to około 15-20 minut na małym ogniu.
Gotowy sos przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystygnięcia lub od razu zużywamy do pieczonego łososia lub kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz