Domowa skórka pomarańczowa świetnie się sprawdzi do pierników, serników, makowców.
Nie da się jej porównać do kupnej. POLECAM!
Składniki na około 200g:
Nie da się jej porównać do kupnej. POLECAM!
Składniki na około 200g:
2 duże pomarańcze z grubszą skórką
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Zdejmujemy skórkę z pomarańczy, uprzednio nacinając ją tak, by z każdej sztuki uzyskać 4 w miarę równe części. Skórkę wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 h lub przynajmniej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi zmięknie i z dużą łatwością usuniemy z niej albedo (będzie wręcz samo odchodzić). Wodę zmieniamy 2-3krotnie. Z ostatniej partii odlewamy 1 szklankę i zachowujemy. Woda przechodzi zapachem pomarańczy, więc świetnie się sprawdzi jako składnik syropu. Następnie ostrym nożykiem usuwamy białą część przy skórce. Każdy z 8 kawałków najpierw kroimy w paseczki, a potem w kosteczkę. W rondelku zagotowujemy (pozostałą z moczenia) wodę z cukrem. Wrzucamy pokrojoną skórkę pomarańczową. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Skórka powinna stać się lekko szklista, a syrop odrobinkę zgęstnieć. Gotową wykorzystujemy od razu albo przekładamy do wyparzonego i wydezynfekowanego słoiczka, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i w tej pozycji pozostawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz