Przepis ten dostałam od brata, ale wiem, że jest również na blogu impresjasmaku.blogspot.com. Widziałam go jeszcze w jakimś innym źródle, ale.... no właśnie ... linku już nie mam. Sos jest gęsty słodko - pikantny. Marynuję w nim filety z kurczaka, skrzydełka. nóżki, ale i karkówkę. Mięso wychodzi cudownie kruche, smakuje nawet dzieciom, choć trzeba uważać, żeby nie było zbyt pikantne. Ja osobiście marynuję dnia poprzedzającego grillowanie.
Składniki:
1 szklanka pikantnego ketchupu (ja użyłam włocławskiego, ale można wciąć jakikolwiek gęsty ketchup)
190 g koncentratu pomidorowego (tj. 1 słoiczek)
3/4 szklanki białego cukru
3/4 szklanki octu z czerwonego wina
2 łyżki miodu
1 i 1/2 łyżki masła
2 łyżki sosu terijaki
2 łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki suszonej cebuli
3-4 łyżeczki chili (pieprzu cayenne)
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli czosnkowej
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki tymianku
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
- Tak przygotowany sos nadaje się zarówno jako marynata jak i sos do mięs
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz