niedziela, 23 października 2016

Pierniki Norymberskie (Lebkuchen)

Uwielbiam te pierniczki, a właściwie uwielbiają je wszyscy domownicy. Czas rozpocząć sezon.



PIERNIKI NORYMBERSKIE (LEBKUCHEN)

źródło: Moje Wypieki



Składniki na 25-30 sztuk:

ciasto:

250g mąki pszennej
85g mielonych migdałów
200ml płynnego miodu naturalnego
85g masła
3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
lukier:
1 czubata szklanka cukru pudru
kilka łyżek przegotowanej wody
skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny - (opcjonalnie)

Wykonanie:
ciasto:
W rondelku rozpuszczamy masło i miód. Ostawiamy do wystygnięcia, ale nie całkowitego. Wszystkie suche składniki + skórkę umieszczamy w jednym naczyniu i łączymy z lekko ciepłą masą maślano-miodową. Całość starannie mieszamy, najlepiej mikserem. Ciasto będzie klejące i niezbyt ścisłe, ale takie ma być. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wówczas zgęstnieje.
Następnie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli będzie się bardzo kleiło, pomocne okaże się zwilżanie palców w wodzie. Kulki układamy na wyłożonej papierem do piecznia blasze, w dość dużych odległościach, bo w piekarniku sporo urosną. Każdą kulkę lekko spłaszczamy łyżką. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Bezpośrenio po wyjęciu z piekarnika pierniki będa bardzo miękkie i deilkatne, więc zostawiamy je w spokoju na kilka minut, a potem przekładamy na kratkę, by całkowicie wystygły. Zimne wyraźnie stwardnieją, aby potem ponownie nabrać miękości. Dobre będa już następnego dnia. W tym czasie pokrywamy je lukrem.
lukier:
Cukier puder ucieramy z wodą, dodając ją stopniowo, aż do uzyskania gładkiej i satysfakcjonującej nas co do gęstości konsystencji lukru. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową. Mieszamy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz