niedziela, 30 października 2016

Brunet wieczorową porą

Ten przepis musiał się tu znaleźć.

Bake Off - Ale ciacho!

Brunet wieczorową porą

Brownie 
135 g czekolada 70,5%
135 g masło
60 g mąka
30 g kakao
113 g jaja
210 g cukier

Biszkopt kakaowy30 g kakao
170 g woda
110 g masło
280 g muscovado
100 g jaja
6 g ekstrakt z wanilii
140 g mąka
6 g soda
2 g sól
140 g kwaśna śmietana 18%

Krem225 g czekolada mleczna 33,6%
225 g czekolada gorzka 54,5%
350 g śmietana 36%
40 g syrop glukozowy
325 g masło

Ciągnący słony karmel200 g cukier
140 g śmietana 36%
3 g sól
90 g masło

Brownie
Rozpuścić czekoladę z masłem, ubić jaja z cukrem i połączyć. Dodać sypkie surowce. Piec ok. 15-20 minut. 

Biszkopt kakaowyZagotować wodę i dodać kakao. Utrzeć masło z cukrem. Napowietrzyć jaja i wanilię i wszystko połączyć. Dodać śmietanę i sypkie surowce. Piec ok. 45-55 minut. 

KremZagotować śmietanę i syrop glukozowy. Połączyć z czekoladami i dodać masło. Ubić gdy zacznie się krystalizować. Uwaga, krem po ubiciu nie może być zważony! 

Ciągnący karmelSkarmelizować cukier. Dodać zagotowaną śmietanę i sól. Wystudzić i połączyć z masłem. 

MontażUżyć jednego blatu brownie i dwóch blatów biszkoptu. Użyć obu kremów, nasączyć według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz