PLACEK PO WĘGIERSKU - PLACEK PO ZBÓJNICKU
SKŁADNIKI
- 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
- 100 g parzonego lub gotowanego boczku
- 1 duża cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki smalcu (lub oliwy)
- 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
- ok. 1 l gorącego bulionu lub rosołu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE
- Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w kostkę.
- W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać boczek i cebulę, zeszklić ją. Dodać drugą łyżkę oliwy, włożyć marchewkę i paprykę i mieszając podsmażać wszystko przez kilka minut.
- W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać smalec (lub oliwę) i obsmażyć kawałki mięsa. Doprawić je solą i pieprzem i przenieść do garnka z warzywami. Jeśli mamy można całość podlać ok. 1/3 szklanki wina (czerwonego lub białego) i na większym ogniu chwilę odparować.
- Zawartość garnka doprawić mieloną papryką i jeśli mamy czosnkiem niedźwiedzim. Wlać gorący bulion (lub rosół) w ilości aby zakryło składniki. Dodać sos sojowy, ziele angielskie i listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny, do miękkości mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i podsmażone na złoto pokrojone pieczarki.
- Na patelni dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.
SKŁADNIKI
- GULASZ WĘGIERSKI
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 cebuli
- 1 jajko
- sól
- 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
- do podania: śmietana i natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować i podgrzać porcję GULASZU WĘGIERSKIEGO.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 minut bez mieszania po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać.
- Rozgrzać patelnię (śr. 20-22 cm), wlać 3 łyżki oleju. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałe 2 łyżki oleju i powtórzyć smażenie (ok. 3 minuty).
- Przełożyć na talerz, nałożyć gorący gulasz i złożyć na pół. Po wierzchu polać gęstą śmietaną i posypać natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz