niedziela, 10 września 2017

Paprykarz

Przepis na Paprykarz


Składniki dania: Paprykarz

• pęczek włoszczyzny lub odzienie 3 duże marchewki, 2 duże pietruszki, 1 seler
• koncentrat pomidorowy
• 1 – 1,5 szklanki ryżu (ja miałam brązowy długoziarnisty)
• 3 cebule
• 50 ml oleju
• 2 pomidorowy
• sól
• czarny pieprz
• 2 łyżki słodkiej papryki
• 1 łyżeczka pikantnej papryki

Przygotowanie dania: Paprykarz

1. Włoszczyznę obieram, wkładam do garnka, lekko solę, zalewam niewielką ilością wody i gotuję do miękkości. Gdy jest gotowa, ścieram marchew, pietruszkę i selera na tarce na wiórki.
2. Cebule obieram, rozdrabniam, solę i smażę na oleju na złoty kolor. Pomidory sparzam  wrzątkiem, kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Duszę razem około 10 minut.
3. W wywarze w gotowania warzyw gotuję ryż. Jeśli trzeba dodaję więcej ryżu, a jeśli jest za mało płynu, uzupełniam zimną wodą z kranu. Ryż musi być miękki i sypki.
4. W dużej misce mieszam dokładnie ryż z rozdrobnionymi warzywami, cebulą z pomidorami, papryką w proszku, solą, pierzem oraz koncentratem pomidorowym. Jeśli istnieje konieczność doprawiam jeszcze do smaku. Paprykarz trzymam w lodówce w słoikach. Spokojnie poczeka na zjedzenia nawet 10 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz