SKŁADNIKI
4 PORCJE
PULPECIKI
- 500 g filetu z kurczaka lub indyka lub mielonego mięsa drobiowego
- 30 g jasnej bułki + 4 łyżki mleka
- 2 łyżki kaparów
- 10 czarnych oliwek
- 2 łyżki rodzynek
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta chili oraz opcjonalnie 1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
SOS POMIDOROWY
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 szczypty chili (w proszku lub płatkach)
- 2 x 400 g (2 puszki) krojonych pomidorów
- 400 ml bulionu
ORAZ
- 200 g makaronu typu "kolanka" (włoskiego, z pszenicy durum)
- świeża bazylia
- tarty parmezan lub grana padano
PRZYGOTOWANIE
SOS POMIDOROWY
- Do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażyć. Dodać chili oraz pomidory z puszek. Wymieszać i zagotować.
- Wlać gorący bulion, doprawić pieprzem i szczyptą soli. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 minut. Na koniec można kilka razy rozgnieść praską pozostałe większe kawałki pomidorów.
PULPECIKI
- Mięso oczyścić z kości i błonek. Pokroić w kostkę a następnie drobno posiekać lub też zmielić w maszynce o większych oczkach lub rozdrobnić na kawałeczki w melakserze. Przełożyć do większej miski.
- Dodać namoczoną w mleku i drobno posiekaną bułkę, posiekane kapary, oliwki, rodzynki, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawić solą, pieprzem oraz chili i koprem włoskim jeśli go posiadamy. Całość dokładnie wymieszać.
- Wilgotnymi dłońmi uformować 22 niedużych pulpecików. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i masło na większej patelni, włożyć pulpeciki i obsmażyć.
GOTOWANIE
- Do gorącego sosu pomidorowego włożyć makaron, wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut.
- Dodać całą zawartość patelni z pulpecikami, delikatnie wymieszać, przykryć i gotować przez około 15 minut pod przykryciem (po tym czasie makaron powinien być miękki). W międzyczasie 2 razy delikatnie wymieszać.
- Podawać z bazylią i tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz