sobota, 27 stycznia 2018

MAROKAŃSKIE PULPECIKI Z KURCZAKA

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 350 g filetu z kurczaka lub indyka lub mielonego mięsa drobiowego
  • 100 g zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kminu rzymskiego (kuminu), kolendry, 2 szczypty szafranu, 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE

  • Mięso oczyścić z kości i błonek. Pokroić w kostkę, następnie drobno posiekać razem z oliwkami, czosnkiem i połową pęczka natki (można też użyć maszynki do mielenia mięsa o dużych oczkach lub rozdrabniacza lub melaksera). Przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, imbirem, kminem i kolendrą, wymieszać, następnie dodać jajko i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Wilgotnymi dłońmi uformować ok. 20 niedużych pulpecików, następnie obtoczyć je w mące. Rozgrzać masło na większej patelni lub w naczyniu marokańskim tagine, włożyć pulpeciki i obsmażyć je na złoty kolor.
  • Dodać pokrojoną w piórka cebulę i delikatnie wmieszać ją pomiędzy pulpeciki. Dodać 1 szklankę gorącego bulionu, szafran oraz paprykę w proszku. Wymieszać, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, w międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać.
  • Zdjąć pokrywę z patelni, dodać sok z cytryny i resztę posiekanej natki pietruszki, wymieszać i chwilę pogotować aż sos zgęstnieje.
  • Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem lub wodą (w ilości 1 cm ponad poziom kuskusu) odstawić do napęcznienia na ok. 15 minut, następnie wymieszać widelcem.
  • Podawać z pulpecikami, surówką z kapusty oraz posiekaną sałatą.

PROPOZYCJA PODANIA

1 szklanka kuskusu / surówka z kapusty np. PEKIŃSKIEJ / 4 liście sałaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz