Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6
Ilość porcji: 6
- 5 filetów śledziowych ze słonej zalewy - matiasów
- 3 czerwone cebule - 300 g
- garść suszonych śliwek - 50 g
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oleju roślinnego
- łyżka octu winnego
- przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, pół łyżeczki gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta pieprzu i majeranku
Jak przygotować matiasy z ze słonej zalewy?
Filety śledziowe można moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Co kilka godzin należy wymienić wodę na nową. Śledzie mo zna też moczyć je mleku przez 1-2 godzin. Należy je następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w kawałki wielkości około 2-3 cm.
Wykonanie
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę lub cienkie piórka. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Umieść cebulę i podsmażaj ją kilka minut na małej mocy palnika. Cebula ma się zeszklić i zmięknąć, nie przysmażyć. Do cebuli dodaj śliwki pokrojone w plasterki, łyżeczkę cukru oraz ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę pieprzu. Majeranek jest opcjonalny - czasem go nie dodaję. Całość zamieszaj i podsmażaj kilka minut.
Na koniec dodaj też łyżkę octu i koncentrat pomidorowy. Jeśli wolisz, by całość miała delikatniejszy smak, to polecam dać 2 łyżki koncentratu oraz dwie łyżki przecieru z pomidorów, bądź całkowicie zastąpić koncentrat przecierem. Możesz też dodać więcej oleju.. jest to kwestia gustu.
Jeszcze ciepłą cebulę z dodatkami można przełożyć do słoika. Warstwa warzyw, warstwa śledzi - na przemian. Po przestudzeniu zakręć słoik i odstaw do lodówki. Śledzie po kaszubsku będą gotowe do zjedzenia już na drugi dzień. W lodówce można je trzymać do 10 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz