środa, 9 listopada 2016

Shoarma

Składniki:
Źródło
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 czubata łyżeczka soli selerowej (lub 3/4 łyżeczki soli morskiej)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • olej
  • ulubione mięso


Sos pomidorowy:
  • 1/2 puszki pomidorów (lub 2 pomidory obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę)
  • 1 mała cebulka posiekana w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • odrobina płatków chili lub kawałek drobno posiekanej świeżej papryczki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie cukier i ocet balsamiczny do smaku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz