środa, 9 listopada 2016

Serbska zupa z soczewicy

Serbska zupa z soczewicy


SERBSKA ZUPA Z SOCZEWICY


Składniki:
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 1 litr buliony warzywnego 
  • 1 marchewka, obrana i  pokrojona w drobną kostkę
  • 1 duży pomidor (300 g), obrany ze skórki, pozbawiony pestek i posiekany
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki czerwonej czubricy (lub więcej do smaku)
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez około 3 minuty. Wlewamy ciepły bulion, wsypujemy soczewicę, dokładamy marchewkę. Gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy pomidora, gotujemy dalej,przez około 10-15 minut. Doprawiamy czubricą, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do miseczek, przed podaniem posypujemy natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz