Serbska zupa z soczewicy
SERBSKA ZUPA Z SOCZEWICY
Składniki:
- 100 g zielonej soczewicy
- 1 litr buliony warzywnego
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę
- 1 duży pomidor (300 g), obrany ze skórki, pozbawiony pestek i posiekany
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki czerwonej czubricy (lub więcej do smaku)
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez około 3 minuty. Wlewamy ciepły bulion, wsypujemy soczewicę, dokładamy marchewkę. Gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy pomidora, gotujemy dalej,przez około 10-15 minut. Doprawiamy czubricą, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do miseczek, przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz