Spód:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
Masa:
500 g serka mascarpone
250 ml kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
Karmel:
250 g mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego wcześniej)
1 łyżka masła
150 g orzeszków ziemnych niesolonych
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
250 ml kremówki 36%
Etapy przygotowania:
Dno tortownicy, o średnicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do zamrażarki. Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Lekko przestudzić i wylać na dno torownicy. Przy pomocy szpatułki szybko i równomiernie rozprowadzić po dnie formy. Ponownie wstawić do zamrażarki aż czekolada zastygnie.
Kremówkę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Gotową masę wyłożyć na czekoladowy spód. Na wierzch ułożyć orzeszki ziemne i lekko docisnąć. Całość wstawić do lodówki.
Ugotowane mleko skondensowane rozgrzać z masłem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Całość wyłożyć na ciasto przykrywając orzeszki. Dobrze schłodzić.
Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej, w tym samym czasie, na małym ogniu podgrzewać kremówkę, cały czas mieszając. Śmietanę dodać do masy czekoladowej i szybko wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Masą czekoladową pokryć warstwę karmelu na cieście. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz