sobota, 9 września 2017

Kotleciki z kurczaka z jarmużem i suszonym pomidorem



  • 2 filety z kurczaka
  • 8 suszonych pomidorów 
  • 3 garście jarmużu  (bez twardych łodyżek)
  • świeża natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • 2 jajka L
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki mąki z cieciorki
  • olej kokosowy do smażenia



  • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, podsmażamy, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Jarmuż myjemy, oddzielamy twarde łodyżki, kroimy na drobno i wrzucamy do smażącej się cebuli. Jak będzie miękki zdejmujemy z ognia i wszystko studzimy.

    Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, tak samo suszone pomidory. Kroimy też natkę pietruszki. Dodajemy jajka, sól, pieprz, kurkumę, mąkę z cieciorki i podsmażony jarmuż z cebulą i czosnkiem. Mieszamy. Na patelni musimy rozgrzać olej, łyżką nabieramy porcję masy, w rękach formujemy kotleciki. Smażymy na złoty kolor z obu stron :-). Smacznego :-))

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz