sobota, 18 marca 2017

Kokosanki

Korzystam z przepisu p. Ani Starmach.

Dla nas poniższe proporcje to zdecydowanie za mało:)

Składniki:

200 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • 60 g masła
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny



  • Przygotowanie:
    1. Masło podgrzewaj, dodaj 100 g cukru. Podgrzewaj i poczekaj, aż się rozpuści.
    2. Do masła dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ostudź masę.
    3. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier (50 gramów), sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
    4. Połowę piany wymieszaj delikatnie z kokosem, stopniowo dodawaj pozostałą pianę.
    5. Małą łyżeczką nakładaj niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    6. Piecz 16–18 minut w temperaturze 180 stopni.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz